27. 8. 2013

Vodcovia novej generácie



Na zaciatok jeden odveci chemicky vtip: ako vznikne polytik? Polymerizaciou tika..(polymerizacia=chemicka reakcia pri ktorej sa spaja velmi vela molekul do jednej mega, tomto pripade vsetci zlodeji sa spajaju do jedneho doupjete teda do vlady).

V dnesnej dobe nam vadia viacere veci podme si teda povedat o tejto chemickej zlucenine. Ludia pozabudli na jedno dolezite porekadlo ktore hovori: 

Najlepšia skrýša je tá, ktorú máme všetci na očiach. 

To plati aj o politikoch, teda hlavne o nich. Netreba tu totiz ani velmi polemizovat ani polymerizovat staci jednoducha uvaha:

Ked ste velmi chory kam idete? K lekarovi. Alebo ked potrebujete knihu nepojdete po nu do mesiarstva. To je logicke. Ale co spravite ked potrebujete vyriesit ekonomiku alebo nastavit spravodlivo sudny system? Je mi luto ale odpoved nieje logicka. Totiz ekonomiku riesia dneska „ekonomovia“. Taktiez „sudcovia“ niesu tym cim by mali byt ajked nepochybujem o ich kvalifikacii. Su totiz mozno vystudovany ale ich realna funkcia je opacna aku skladali pod prisahou. Tento styl opakov funguje nielen v celom nasom state ale aj vo svete, jedna vec sa ma diat opacna sa deje. Tvorcovia vedeli co robia, vsetko je nastavene a funguje spravne.

V kazdom state existuje volena skupina ludi ktora zastupuje lud a stara sa o verejne veci:


Toto je oficialna verzia podavana v telke, na papieroch a vlastne cely koncept fungovania statu. Ma fungovat tak ze aby sa zvysila efektivita spolocnosti tak sa vytvorili profesie: pekar obuvnik... To malo za dosledok ze popri kraloch vznikli uradnici ktori pomahali spravovat panstvo. Preto sa platia dane, ty urobis toto a my toto. Takto to funguje aj dneska: platime malu cast zo svojich prijmov a stat za to postavi cesty, dotuje dolezite projekty pre buducnost SR a zamestnava kvalifikovanych odbornikov.

Snad je samozrejme ze to bolo myslene ironicky,... nanestastie uz dlhsiu dobu nas realita presviedca ze vzdy ked sa jedna o centralizaciu moci tak vzdy je realita opacna tomu co sa naplanovalo na papieri. Cim to asi moze byt? Preco je pri uceni práva prva kapitola „Demokracia“ a druha hned „Demokracia v praxi“ a obe su odlisne?

Je to jednoduche. Existuje totiz droga nenapadnejsia ako hovno v trave, je to silnejsie ako emotivne vylevy v hlavnych spravach. Je to MOC. Moc totiz odjakziva prinasala so sebou jednu vec. A ako by povedal stryko spidermana „s veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť“. Tato zodpovednost – cim je vecsia tym horsie pre jedinca – je nieco co zvladne len malokto. Ak chcete mozte uvazovat nad bohom alebo nebodaj o mytickej bytosti. V minulosti ale bolo pravidlo ze ktory narod mal silnu osobnost ako vodcu(krala), ta krajina zazila rozkvet. Nebolo to ani o zriadeni, vtedy boli vsetky zhruba rovnake ale vodca vzdy rozhodoval.

To iste plati aj dnes. Vidime ako v inych krajinach ktore su nam vzorom vsetko klape a je uzasne no len u nas sa vynaraju tie najtrivialnejsie chyby. Vzdy to stroskota ale na jednom bode. Je to velenim. Nas „kral“ vodca naroda nieje postacujuci aby dokazal priniest svojej krajine prosperitu. Vzdy totiz existuje sposob ako v kazdom type systemu najst cestu. No ta cesta ale moze byt prospesna a neprospesna, ak chceme vediet viac, staci ak sa vyberieme do minulosti.

Kazda krajina ma v historii velkych ludi na ktorych je hrda a nimi sa inspiruje na ceste vpred. U nas to boli narodovci ako M.R.Štefánik, Štúr, Tiso, Hlinka ale aj kniezata z povesti ako Rastislav alebo Svätopluk(a jeho tri pruty). Tito ludia neboli ktovieaky naničhodnici. Boli to ludia ktory chceli dokazat nieco co nedokaze kazdy. Tito ludia chceli to najlepsie pre svoju krajinu, Slovensko. Boli totiz zaviazany k svojmu narodu a toto puto z nich vychovalo ludi ktori dokazu niest zodpovednost o ktorej sa nam moze len snivat. Ako pozname dejiny nemali to lahke ale dokazali nemozne.

Dufam ze ma nechapete zle, vsimnite si totiz suvislosti. V dnesnej dobe sa na slovensko totiz len kyda. Hovori sa a verejne sa na tom smeje aky sme hlupi ako to tu nema buducnost a ako ma posledny zhasnut svetlo. ...Pride vam to vtipne stale? Je to mozno usmevne ale po uvedomeni reality sa to stava niecim odpornym. Skutocnost sa ma tak ze ludia uz nemaju radi svoju krajinu, chcu utiect. Rutime sa tymto smerom uz dekády a koniec je nedohladne no ja dovidim minimalne na absolutne opovrhovanie slovenskom a potom si nechcem domyslat co bude nasledovat...

Povedzte mi teda ako takato zem dokaze vyprodukovat dalsich vodcov na ktorych mozme byt hrdy? Je vela dovodov preco je to tak ako to je ale nezufajte, vsetko je to len nasa vina. Musim sa totiz tentokrat obratit na overenu mudrost ktora znie:

 Skupinu súď podľa vodcu.

A teraz si predstavme co za vodcov mame na slovensku... tato krajina potrebuje tlacitko restart ale takto to vobec nefunguje. O mojom nazore na buducnost ale inokedy. Ako je to teda naozaj?



Realita sa ma opacne presne ako bolo povedane v ucebnici prava. Kde sa ale stala chyba? Nebudem tu robit teraz vylet do minulosti nemam teraz dramaticky podton. Bude to teda len trapna odpoved.

Politici. Vsetci vieme ze su zli ved na nich sa najviac nadava a pozornost a hadky smeruju na nich. Zabrdnem ale do inej kolonky. Napadlo vas niekedy co je to politik z logickeho hladiska? Skusim.

Je to clovek ktoreho profesia je riesit policke problemi, sluzi verejnosti a v zaujme statu a stara sa o beh spolocenstva. Taketo nieco napadlo mna. A najvecsi problem je, neviem ci ste ho uz nasli ale je prave v podstate veci. Politik – clovek co riadi spolocnost no on ho nema co riadit, on len hra divadielko, on je vycviceny na to aby hovoril prazdne slova, daval pekne sluby, poskytoval nekonciace nudne rozhovory a samozrejme vytrcal sa v telke a tvaril sa dolezito lebo to jedine potrebuje vecsina vidiet – ze je vsetko vporiadku. Toto su ich hlavne crty, nieje to riadenie statu pretoze to maju na starosti ich „pomocnici“ ktori len kradnu a udrziavaju stav v akom takom behu aby bolo mozne dalej kradnut. Stat ako institucia ich ma v sebe neskutocne vela su ako mor. Ich prinos minimalny a cena vysoka. Totiz tento stat potrebuje iba odbornikov, ludi ktori citia s krajinou a nie so svojim bankovym uctom. Pokial si ale neuvedomime podstatu, nepojde to dalej.

...

Zhrnutie: politici fuj, zbytocny ludia bez svedomia ktorych napln prace je politikovat – teda tvarit sa dolezito a hovorit ludom co chcu pocut. Namiesto nich potrebujeme sucitiacich spravodlivych a mudrych ludi ktory chcu pre svojich volicov a krajinu len to najlepsie.

Zaver: poziadavky spomenute v zhrnuti niesu mozne aplikovat. ERROR 404: nikdy sa nenajdu mudry a cestny ludia co by dobrovolne isli do tolkej spiny :/ taktiez, upadajuca moralka na slovensku je samodestrukcny mechanizmus pre ludi samotnych – cim su sprostejsi tym lahsie sa daju oklamat.

Tolko k danej teme nechajme to radsej otvorene s tym ze vam davam miesto pre vase myslienky aby dokoncili clanocek

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára