10. 8. 2016

Byť chorý? To sa mi nechce, to môžem aj keď zomriem.

Zdravím, dáme si niečo na zopakovanie z chémie strednej školy a pribalíme aj alternatívny spôsob zabíjania patogénov (nielen v bazénoch). Môj obľúbený štýl je vedecko-populárny, kde sa vždy na danú tému pozhŕňa literatúra a preloží sa do normálnej pochopiteľnej reči. Toto by mal byť aj cieľom tohoto článku.

V dnešnej dobe existuje veľa spôsobov ako sa udržať v čistote, hlavne vďaka tomu máme pozitívne štatistiky ohľadom zdravia. Počas stredoveku nás technológia nedokázala uchrániť, nehovoriac o návykoch obyvateľstva, ktoré často boli hlavnou príčinou epidémií. V každej nemocnici sa preto používa dezinfekcia.

O druhoch dezinfekcie v krátkosti spomeniem napríklad lieh, striebro ozón a iné. Mojím zameraním bude jeden konkrétny, využívaný v dnešnej dobe prevažne ako čistič vody. O vode sa vie, že je zdrojom života. Čo si už menej uvedomujeme je, že v stojatej vode v otvorenom priestore je života na naše dnešné hygienické normy až príliš. Voda si pomáha rýchlym tokom ako napríklad vysoko v horách, kde nenájdeme žiadne alebo len minimum vodných rastlín a mikroorganizmov. Ako tok spomaľuje, mikroorganizmy majú možnosť zhlukovať sa a rozmnožovať.

Určite si každý spomenie na chlórovú arómu v bazénoch na kúpaliskách. Tam voda stojí a musí sa preto zabraňovať rozširovaniu mikroorganizmov. Nevýhodou tejto metódy je ale metóda samotná: vznikajú pri nej v malých množstvách karcinogény zdroj1, zdroj2, zdroj3, zdroj4, zdroj5. O tomto fakte sa už dlho vie a dokonca sa to ani nepovažuje za konšpiračnú teóriu. Dôvodom stáleho používania tejto metódy je samozrejme nedostatok technológií ale aj finančná stránka. Pozrime sa na molekuly používané na túto metódu




Pri kombinácií viacerých chemikálií a následný styk so slnečným žiarením tvoria rôzne karcinogény. Vyššie koncentrácie sú vo vírivkách, kde rýchlosť reakcií umocňuje vyššia teplota. Okrem možného vypitia týchto látok sa najviac do nás dostane cez našu kožu.

Alternatívna metóda? Dezinfekcia pomocou oxidu chloričitého( ClO2 ). Je na druhej strane drahšia ale už v dnešnej dobe sa na niektorých miestach používa. Určite by ste našli veľa firiem ktoré nejakú ponúkajú. Táto náhodne vybraná firma vytvára aktívnu látku pod vodou z dôvodu vysokej reaktivnosti tejto látky v plynnom skupenstve. Dlho bolo problémom stabilizovať túto látku, dokonca sa to považovalo za nemožné

Dokým sa technológia nepohne, nepohnú sa ani ľudia používajúci tú starú. Stačí ale jeden dva úspešné projekty a civilizácia ide vpred. Citovať treba hlavne "testován i pro český a slovenský trh príslušným úradem a povolen k prodeji". Ak chceme totiž v dnešnej dobe predávať vlastnoručne vyrobené funkčné produkty, je potrebná rada testov - nehovoriac o chemikáliách. Máme teda k dispozícií fakt, že sa dá verejne zohnať a že nám testované koncentrácie neuškodia.

Prečo toto všetko píšem? Považujem za dôležité mať dobrý základ a istotu, že túto chemikáliu môžu užívať aj ľudia. Ak totiž zničí všetky nepriateľské mikroorganizmy vo vode, v ktorej sa môžeme zároveň kúpať, znamená to že sa môže pokojne dostať do krvi a pokračovať s činnosťou vnútri tela pričom mu neuškodí. Logicky potom vyplýva: môže sa ale príjmať cez žalúdok? áno!

0. Všetko sa začína aktiváciou na príklade MMS1 po reakcií so zriedenými kyselinami citrónovou alebo  chlorovodíkovou:

5NaClO2 + 4HCl(alebo kys. citrónová) → 4ClO2 + 5NaCl(alebo miesto 
Cl príde zbytok kyseliny) + 2H2O


Vysvetlime si teda ako to funguje s touto látkou v našom tele krok po kroku:
1. Vypijeme extrémne nízku(<0.01%) koncentráciu ClO2 s vodou, pretože je to predsa len silná chemikália. Už pri najmenších množstvách(1kvapka) sa tvoria plyny vo vašom žalúdku(grganie), dostanete závan horúčavy, odstránite si biofilm z ústnej dutiny alebo vyvoláte reakciu s prípadnými kazmi v zuboch. Preto je nutné vždy rešpektovať bohov chémie a neliať to do seba ako alkohol v piatok večer v šenku.
 
2. Je viacero spôsobov ako bezpečne dostať oxidovadlo do tela aby mohlo čarovať. Najznámejšie je MMS1 teda Chloritan sodný, ktorý po aktivovaní kyselinou citrónovou vytvára oxid chloričitý. Viac info nájdete na internete alebo na tejto peknej stránke. Povedzme ale, že už tam je. Čo ďalej?

3. Červené krvinky zoberú túto molekulu zo žalúdka mysliac si, že ide o kyslík, ktorý majú roznášať po tele. To pre ne nie je problémom - problémom sa molekula stáva pre potencionálneho darcu elektrónov. V kyslom prostredí ako napríklad pri zápale sa pH znižuje nakoľko väčšina patogénov v tele tvoria kyslé prostredie (majú navyše elektróny). Sami sú teda magnetom pre oxidovadlá. Pri kontakte na molekulárnej úrovni sa vo vonkajšom kryte nepriateľského mikroorganizmu objaví diera, ktorá vedie k záhube tejto bytosti. Nedokážu si voči tomuto vytvoriť imunitu, nakoľko útočíme na ich (kyslú) podstatu. Jedna molekula dokáže naviazať až 5elektrónov, čím sa stáva omnoho efektívnejšou ako jej konkurenti.

4. Zbytok nepriateľa sa dostávajú do organizmu. Tak sa pomaly všetky formácie zničia a telo ich môže pomaly ale isto odfiltrovať ako odpad. Pre toto je nutné používať pomaly nižšie množstvá, lebo detoxikácia spôsobená vyššími dávkami môže spôsobiť až prekvapivé následky. Netreba sa zľaknúť, náhle zvracanie sa objavuje až pri 10-20 násobnom prekročení dávky alebo ak sa telo rozhodne, že je lepšie obsah (pravdepodobne otráveného) žalúdka vyvrátiť. To je ale nič v porovnaní s tým, čo ste práve zabili

5. Nenašiel sa žiaden patogén? Nevadí! Do 1-2 hodín molekula zreaguje na NaCl+O2 (soľ a kyslík) a stáva sa neškodnou. (Sodík pre výrobu dostaneme z pôvodného NaClO2) (sú aj ďalšie reakcie no žiadna z nich netvorí nebezpečné prvky)

Potvrďme si teda to čo je tu popísané ešte raz. Bolo napísaných už dosť vedeckých článkov (cez 1000) na to aby sme mohli považovať vyššie uvedené tvrdenia za pravdivé. Nie som odborník len maturant z chémie tak snáď som nespravil veľa chýb.

Bojíte sa kyselín? v skutočnosti máte jednu v žalúdku, mnohé jete každý deň ako súčasti ovocia. Ide zároveň o koncentrácie pri ktorých nehrozí žiadne riziko. Nezabúdajme ale na bezpečnosť a preto sa vyvarujte akémukoľvek stretu s vyššími koncentráciami nakoľko sú pre telo nebezpečné. V prípade úrazu hľadajte pomoc na googli alebo aj postarom: u vášho lekára.

Bojíte sa chlóru (Cl2)? Netreba, vysvetlenie je v tejto reakcií: Cl2 + 2 NaClO2 → 2 ClO2 + 2 NaCl , čo znamená, že plynný chlór sa mení na soľ a na ClO2

Ako sa starať o mms: tu veľký pozor! Pridal som obrázok výcucu zo super appky čo ukazuje všetky reakcie danej chemikálie. Vyvarujte sa kontaktu so slnkom(reakcia 1.), nie zo srandy je balené v tmavom skle. 2. Nezahrievajte nič pokiaľ neviete čo robíte. 3. Po hodine až dvoch sa nakoniec v metabolizme molekula rozpadne preto je nutné pre intenzívnu ale rozumnú liečbu piť minimálne dávky každú hodinu (viac info internet) 4. Chémia je čistá a striktná veda, vyčistite si všetko s čím pracujete a používajte štítky. Určite nechcete aby vám vaša žlto-zeleno-hnedá tekutina s bublinkami vyzerala ako fialové želé z ktorého sa parí.



Pre viac info: video, patent pre tvorbu ClO2, stránka o ClO2 , O mms, vedecky o mms, ...

Zhrnutie:
A. V dezinfikovanom prostredí sa ľuďom žije do istej miery lepšie. Kto by to povedal.
B. Technológia ide vpred a aj jednoduché riešenia môžu byť lacné a vhodné.
C. ClO2 sa osvedčil ako ideálny prostriedok pri ničení nepriateľských mikroorganizmov >99%
D. Je vhodné ním liečiť takmer čokoľvek, no to, aký zázračný je, nechám na každého z nás.




Cieľom môjho vedecko populárneho článku bolo priblížiť chémiu okolo čistenia vody a predstaviť vhodnú alternatívu hlavne pre boj so všetkým, čo ohrozuje naše zdravie. To všetko malo byť podložené dôveryhodným výskumom. Podarilo sa mi to? -> dajte vedieť, Ďakujem. Ľuboš Valčo

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára